Uutta elämää Ämmäkoskeen

Ilmakuva Varkauden Ämmäkoskesta, paperitehdas.

Ämmäkoski on keskeinen osa Varkauden kaupunkikuvaa.

Varkauden kaupungissa sijaitseva Ämmäkoski saattaa pian kuhista elämää. Watec Consulting Oy on mukana suunnittelemassa kosken palautusta lohikaloille suotuisaksi kutu- ja elinympäristöksi. Vesivoimalle valjastetun Ämmäkosken kunnostus on valtakunnallisesti merkittävä esimerkki siitä, kuinka virtavesien hyödyntäminen ja luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen voidaan sovittaa yhteen.

Varkauden kaupungin läpi virtaava Ämmäkoski säilyi luonnontilaisena vuoteen 1912, jolloin Huruskosken voimalaitos aloitti toimintansa. Tätä ennen Ämmäkoski oli tunnettu lohen, taimenen ja siian kalastuspaikka.

Nykypäivänä Ämmäkoski on padottu, ja sen uomassa kulkee tekninen kalatie. Olosuhteet eivät kuitenkaan ole vaelluskaloille suotuisat äärimmäisten suurten virtaamavaihteluiden vuoksi. Kesäaikaan kosken minimivirtaama on noin 0,5 m3/s ja ohijuoksutuksen aikaan virtaamat kasvavat jopa 200 kuutioon sekunnissa.

”Ohijuoksutuksen aikaisilla huippuvirtaamilla nopeus kasvaa lyhyellä aikavälillä suureksi, jolloin matalaa, lohikalojen poikasille sopivaa koskiympäristöä on niukasti. Minimivirtaamalla suuri osa uoma-alueesta on puolestaan kuivillaan tai seisovaa suvantovettä”, selittää Watecin vesistökunnostusten asiantuntija Lauri Harilainen.

Pieni käyttökelpoinen koskiala ja nopeat vaihtelut elinympäristössä rajoittavat virtavesieliöiden monimuotoisuutta ja heikentävät niiden elin- ja lisääntymismahdollisuuksia alueella.

Lohikaloille lokoisat oltavat

Tulevaisuudessa Ämmäkoskeen on jälleen tarkoitus saada elämää. Ämmäkosken säännöstelypadon yhteyteen rakennetaan pohjapato ja noin 170 metriä pitkä koskimainen ohitusuoma kesän 2022 lopussa. Kalatiestä juoksutetaan Ämmäkoskeen ympäri vuoden noin 10 m3/s:n ympäristövirtaama. Rakenne mahdollistaa kalan kulun Unnukan ja Haukiveden välillä.

Watec yhdessä yhteistyökumppaneidensa Vesi-Visionin ja Interenv Oy:n kanssa toteuttaa itse koskialueen kunnostussuunnitelman. kalataloudellisen kunnostuksen tavoitteena on turvata ympäristövirtaamalla (7-10m3/s) erityisesti lohikalojen kutu- ja poikastuotantomahdollisuudet sekä lisätä merkittävästi niiden ja muiden vesieliöiden suojapinta-alaa tulvatilanteissa.

Kunnostus suunnitellaan niin, että toimenpiteet eivät lisää padotusvaikutusta Ämmäkoskessa, tai aiheuta merkittävästi pahentuvaa tulvariskiä koskialueella tai sen läheisyydessä.

Työn painotuksena on lohikalojen pesäpoikaskuolleisuuden vähentäminen, sekä poikasten elinalueiden merkittävä lisääminen.

”Arviomme mukaan taimenen eri ikäryhmien käyttöön on saatavissa noin 4 000 neliömetriä eli jalkapallokentän verran koskipinta-alaa, ja keskimääräiseksi poikastiheydeksi viidestä kymmenen yksilöön aaria kohden. Tämä mahdollistaa taimenen luontaisen elämänkaaren suunnittelualueella”, Harilainen kertoo tyytyväisenä.

Ämmäkoskesta esimerkkiä koko maahan

Watecin suunnittelijat Harilainen ja Juha-Pekka Saarelainen ovat todella mielissään, että yhtiö on päässyt mukaan Varkauden kaupungin ja Ämmäkosken projektiin. Kohde on ainutlaatuinen koko maan mittakaavassa.

”Voidaan jopa todeta, että vesivoiman omistava Stora Enso Oyj ja Varkauden kaupunki näyttävät Varkaudessa esimerkkiä siitä, mitä ympäristövastuullisuus vesivoiman tuotannossa voi tarkoittaa. Ja samalla Varkauden kaupungissa on meneillään virtavesiluonnon ennallistamishanke, joka on Suomen mittakaavassa ennennäkemätön. Meille virtavesimiehille tässä kokonaisuudessa mukana olo on sydämen asia”, Harilainen ja Saarelainen iloitsevat.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää.

Edellinen
Edellinen

Jalkapallokentiltä katoaa tonneittain kumirouhetta vuodessa - Watec mukana tutkimusyhteistyössä

Seuraava
Seuraava

Paikka avoinna – hae meille suunnittelijaksi