Jalkapallokentiltä katoaa tonneittain kumirouhetta vuodessa - Watec mukana tutkimusyhteistyössä

Jalkapallokenttien yleisin täyteaine, kumirouhe, on Suomen toiseksi suurin mikromuovin lähde ympäristössä. Suomen ympäristökeskus SYKE on tutkinut rouheen kulkeutumista ympäristöön vastikään päättyneessä hankkeessaan. Watec Consulting osallistui kaksivuotiseen tutkimukseen toimittamalla kohteisiin FILTRO-kaivosuodattimet, joiden avulla arvioitiin hulevesien mukana kentiltä karkaavan rouheen määrää.

Kaivon kansi jalkapallokentän kulmalla.


Suomen ympäristökeskuksen tutkimuksen mukaan suomalaisilta jalkapallokentiltä häviää vuosittain satoja kiloja täyteaineena käytettävää kumirouhetta. Kumirouhe kulkeutuu ympäristöön useita eri reittejä. Yksi merkittävimmistä on viemärit, joihin rouhetta päätyy sade- ja sulamisvesien mukana, kenttien lumitöissä ja muun liikenteen mukana.

SYKE:n tutkimuskohteina oli kaksi erilaista jalkapallokenttää, Helsingissä sijaitsevat Pirkkola ja Puistola. Watec toimitti FILTRO-suodattimet tutkimuskohteiden kaivoihin.

”Suodattimien avulla selvitettiin, kuinka paljon kumirouhetta hulevesien mukana kulkeutuu kaivoihin ja sitä kautta edelleen puroihin ja vastaanottaviin vesistöihin”, kertoo Watecin vesistöasiantuntija, toimitusjohtaja Juha-Pekka Saarelainen.

Suodattimet nappasivat kymmeniä kiloja rouhetta

Tutkimuksessa mukana olleet kaivot kattoivat vain murto-osan kenttien valuma-alueista. Silti kertymät olivat merkittäviä: Pirkkolassa 89 kiloa ja Puotilassa 27 kiloa vuodessa.

”Laskennallisesti pelkästään hulevesien mukana näiltä kentiltä katosi siis 300-400 kiloa kumirouhetta kaivojen kautta suoraan vesistöihin. Ja kyseessä on vain osa ympäristöön päätyvästä mikromuovikuormasta. Tulos on hätkähdyttävä”, Saarelainen toteaa.

Kumirouhetta päätyi kaivoihin asennettuihin suodattimiin ympäri vuoden. Eniten rouhetta kaivoihin kertyi keväisin lumien sulaessa.

Kaivokohtaiset erot olivat suuria. Eniten rouhetta oli kenttäalueen kaivoissa, mutta sitä löytyi kulkeutuneena myös esimerkiksi pysäköintialueiden kaivoista. 

Tutkimusyhteistyöllä arvokasta tietoa

Pääsy mukaan SYKE:n laajaan tutkimukseen oli Watecille tärkeä kokemus, josta Saarelainen on kiitollinen. Tutkimuksen aikana Watecin kehittämä FILTRO-suodatin oli ensimmäistä kertaa systemaattisessa tutkimuskäytössä.

”Saimme lisää oppia muun muassa sääolosuhteisen vaikutuksista kertymiin. Lisäksi tutkimus antoi meille arvokasta lisätietoa tuotekehityksen tueksi. Ensimmäisessä vaiheessa suodatin oli niin tiheä, että se tukkeutui muusta kuonasta. Tutkimuksen perusteella suodattimen rakennetta ja materiaalia pystyttiin uudistamaan entistä paremmin soveltuvaksi”, Saarelainen kertoo.

SYKE:n tutkimukseen kuului kyselytutkimus, johon saatiin vastaukset 59 paikkakunnalta, 146 kentän ylläpitäjiltä. 

40 prosentilla kentistä ei tehty mitään toimenpiteitä kumirouheen leviämisen estämiseksi, ja 68 prosentilla kentän ulkopuolelle kulkeutunutta rouhetta ei lainkaan palautettu uudelleen käyttöön.

“Kaivosuodattimella kumirouheen kulkeutuminen hulevesiviemäreiden kautta vesistöihin saadaan välittömästi kuriin. Yksin se ei kuitenkaan riitä, vaan asia pitäisi huomioida jo kenttien suunnittelussa. Lisäksi pelaajat ja kenttämestarit kaipaavat lisää tietoa. Työnsarkaa siis riittää, ja siksi on mahtavaa, että ongelman äärellä ollaan isolla porukalla ja yhteistyössä!”, Saarelainen kiittää.

Edellinen
Edellinen

Watecille uusi nimi ja päivitetty ilme

Seuraava
Seuraava

Uutta elämää Ämmäkoskeen