Jotta jättäisimme jälkipolville puhtaamman Itämeren

Itämeripäivä, elokuun viimeinen torstai, on vuosittainen juhlapäivä myös meille Watecilla. Silloin koko Suomen huomio kiinnittyy siihen, minkä vuoksi me teemme töitä joka päivä – puhtaampaan Itämereen.

Mies vihreässä takissa soutuveneessä.

Minulle Itämeripäivä merkitsee koko vesiensuojelua, samoin kuin kaikkien tuntema saimaannorppa symboloi monelle luonnonsuojelua. Kaikki se työ, mitä Suomessa tehdään vesistöjen eteen, mitataan Itämeren tilassa.

Itämeren valuma-alue on neljä kertaa suurempi kuin vesialue, ja sen ympärillä asuu 85 miljoonaa ihmistä. Moni ei tiedä, että hulevedet, eli esimerkiksi kaduilla virtaava sadevesi, johdetaan ritiläkaivojen kautta suoraan vesistöihin ja edelleen mereen.

Eli - jos heität ritiläkaivoon tupakantumpin, se on vartissa kalojen ruokana!

Natsojen, purukumien ja muun mikromuovia sisältävän roskan tie vesistöihin saadaan katkaistua tehokkaasti Filtro-hulevesisuodattimella. Sen on ottanut käyttöön Suomessa jo parikymmentä kaupunkia. Niissä on suodattimen avulla saatu kuriin maamme toiseksi suurin mikromuoviongelma, tekonurmikentiltä karkaava kumirouhe. Olemme tavattoman ylpeitä tästä yhteistyöstä, jota saamme jatkaa ja laajentaa uusiin kohteisiin.

Se ei tietenkään yksin riitä, mutta pienistä puroista ne meretkin syntyvät, eikö?

Siksi haluankin haastaa jokaisen ihmisen mukaan pieniin tekoihin, joilla yhdessä voimme parantaa Itämeren oloa.

Huolehtisitko sinä siitä, ettei yhtään roskaa päädy ritiläkaivoon, sen paremmin kuin muuallekaan luontoon? Tai voisiko ruokapöydässäsi olla hieman useammin luonnonkalaa liharuuan sijaan, jolloin keventäisit meren ravinnekuormitusta? Vai olisiko sinun juttusi levittää tietoa siitä, että Itämeri alkaa ritiläkaivosta?

Suomalaiset sanovat arvostavansa rakkaassa kotimaassaan puhdasta luontoa. Me Watecilla jaamme ehdottomasti tämän arvon – missiomme on löytää ratkaisuja siihen, että saamme vesiluonnon siirrettyä seuraaville sukupolville puhtaampana, kuin sen itse saimme.

Hyvää Itämeripäivää!

Juha-Pekka Saarelainen

Lähteitä:

John Nurmisen Säätiö

Itämeri.fi

Edellinen
Edellinen

Hyvässä hulevesisuunnittelussa huomioidaan ympäristö ja kokonaisuus

Seuraava
Seuraava

Watecille uusi nimi ja päivitetty ilme